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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/12/2011
Data da última atualização:  15/02/2018
Autoria:  BURIN, V. M.; SILVA, A. L. da; MALINOVSKI, L. I.; ROSIER, J. P.; FALCÃO, L. D.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.
Afiliação:  Vívian Maria Burin, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos; Aparecido Lima da Silva, UFSC/Departamento de Fitotecnia; Luciane Isabel Malinovski, UFSC/Departamento de Fitotecnia; Jean Pierre Rosier, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina/Estação Experimental de Videira; Leila Denise Falcão, Laboratoires Dubernet Oenologie; Marilde Teresinha Bordignon?Luiz, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos.
Título:  Characterization and multivariate classification of grapes and wines of two Cabernet Sauvignon clones.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 5, p. 474-481, maio 2011
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Caracterização e classificação multivariada de uva e vinho de dois clones de Cabernet Sauvignon.
Conteúdo:  The objective of this work was to assess and characterize two clones, 169 and 685, of Cabernet Sauvignon grapes and to evaluate the wine produced from these grapes. The experiment was carried out in São Joaquim, SC, Brazil, during the 2009 harvest season. During grape ripening, the evolution of physical-chemical properties, phenolic compounds, organic acids, and anthocyanins was evaluated. During grape harvest, yield components were determined for each clone. Individual and total phenolics, individual and total anthocyanins, and antioxidant activity were evaluated for wine. The clones were also assessed regarding the duration of their phenological cycle. During ripening, the evolution of phenolic compounds and of physical-chemical parameters was similar for both clones; however, during harvest, significant differences were observed regarding yield, number of bunches per plant and berries per bunch, leaf area, and organic acid, polyphenol, and anthocyanin content. The wines produced from these clones showed significant differences regarding chemical composition. The clones showed similar phenological cycle and responses to bioclimatic parameters. Principal component analysis shows that clone 685 is strongly correlated with color characteristics, mainly monomeric anthocyanins, while clone 169 is correlated with individual phenolic compounds.
Palavras-Chave:  Ripeness.
Thesagro:  Composto fenólico; Fenologia; Maturação; Vitis vinifera.
Thesaurus Nal:  Phenolic compounds; Phenology.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172626/1/Characterization-and-multivariate-classification-of-grapes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE52299 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  12/11/2012
Data da última atualização:  11/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  AMARANTE, C. V. T. do; MARTIN, M. S. de; SOETHE, C.; MATTOS, L. M.
Afiliação:  CASSANDRO VIDAL TALAMINI DO AMARANTE; MARIUCCIA SCHLICHING DE MARTIN; CRISTINA SOETHE, UDESC-CAV; LEONORA MANSUR MATTOS, CNPH.
Título:  Conservação pós-colheita em condição ambiente de híbridos de tomate tipo salada.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 2, p. S7264-S7260, jul. 2012.
Idioma:  Português
Notas:  Suplemento. Trabalho apresentado no 52. Congresso Brasileiro de Olericultura, Salvador, 2012.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar as modificações fisico-quimicas e a qualidade pós-colheita de dois hibridos de tomate tipo salada, colhidos no estádio de maturação verde e mantidos numa temperatura simulando condição ambiente de transporte e comercialização dos frutos.
Palavras-Chave:  Solanum lycopersicon.
Thesagro:  Conservação; Pós-colheita; Qualidade; Tomate; Transporte.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70170/1/A4833-T8489-Comp1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH38229 - 1UPCAA - DD
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